Ravitsemukselliset asiat ovat tärkeä osa lapsen kehityksen tukemista kouluissa ja varhaiskasvatuksessa. Ruokakasvatus sisältää monipuolisesti opetusta, ohjausta, neuvontaa ja viestintää aivan tavallisessa arjessa. Se on läsnä päivittäisissä ruokavalinnoissamme ja kaikessa ravintoon liittyvässä tiedossa, jota saamme mm. eri medioista. Ruokakasvatuksen tavoitteena on, että lapselle kehittyy positiivinen suhde ruokaan ja itseensä. Se tulee normaaliksi osaksi arkea kaikessa koulutyössä, kun aiheita tarkastellaan monipuolisesti. Ravitsemusta voidaan käsitellä eri oppiaineissa tuomalla esille, vaikkapa eri maanosien merkitystä ruoan tuotannossa tai maalaamalla värikkäitä töitä kuvaamataidon tunnilla.

Ruokakasvatuksessa on lisäksi laajempi ulottuvuus, jossa eri organisaatiot tekevät yhdessä suunnitelmia kuntiin tai kasvatustyöhön. Yhteistyö mahdollistaa tavoitteiden laatimisen, suunnitelmat ja toteutuksen paljon isommalle kohdejoukolle, joka jalkautetaan osaksi päivittäistä arkea. Yksi tällainen yhteistyötä kehittävä hanke on Tervettä kasvua hanke, jota toteuttavat Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry, Itä-Suomen Yliopisto ja Suomen Sydänliitto. Hanke on alkanut vuonna 2023 ja se jatkuu vuoteen 2025 saakka. Tervettä kasvua- hankkeen tavoitteena on lisätä moniammatillista yhteistyötä ja tuoda käyttöön ruokakasvatuksen toimintamalleja sekä tiedolla johtamisen työkaluja. Hankkeen avulla juurrutetaan pysyviä rakenteita arjen työn avuksi. Lisäksi hankkeen avulla kasvatuksen ja opetustyön henkilökuntaa koulutetaan ruokakasvatukseen monipuolisesti. Pohjois-Karjalan Kansanterveyden keskus tekee yhteistyötä Tervettä kasvua- hankkeen kanssa, sillä tavoitteenamme on vahvistaa ruokakasvatusta alueemme kunnissa.

Juuan kunta on ensimmäinen Pohjois-Karjalan kunnista, joka on lähtenyt mukaan Tervettä kasvua- hankeyhteistyöhön. Juuan kunnan ruokakasvatuksen kehittämisen ja yhteistyön tiimoilta Poikolan koulussa järjestettiin kodin ja koulun päivänä 27.9.2024 teemaan liittyviä rastipisteitä. Oppilaat kiersivät pisteillä tutustumassa kehokiitollisuuspuuhun, aistirataan, energiajuomarastiin, piirakkapajaan ja lautasmallin muodostamiseen. Lisäksi mukana oli vanhempia, sillä heidät oli kutsuttu kodin ja koulun päivään. Päivän toteuttamisessa olivat yhteistyössä Nunnanlahden Martat, Juuan 4 h-yhdistys ”Perinteistä pätäkkää”- hankkeesta, Itä-Suomen Yliopisto, Siun soten kouluterveydenhoitaja ja Pohjois- Karjalan Kansanterveyden keskus. Iltapäiväksi siirryimme vielä varhaiskasvatukseen, jossa lapset saivat tutustua aistirataan, kehokiitollisuuspuuhun ja lautasmallin koostamiseen. Päivä oli kokonaisuudessaan onnistunut ja oppilaat osallistuivat rasteilla aktiivisesti tekemiseen.

Haluamme yhdessä tukea lasten kehittymistä ja ennen kaikkea tervettä kasvua!

Lähteet:

Ruokakasvatus – mitä se on? – Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry

Tervettä kasvua – Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry

Jaa sivu:

Samankaltaiset artikkelit