Kampanja keräsi 4261 näyttökosketusta eri puolelta Pohjois- Karjalaa.

Pohjois- Karjalan Kansanterveyden keskus oli mukana PKO:n ja Marttojen kanssa raatiruutu- kampanjassa. Viikon teema, kuidut jalkautettiin interaktiivisille näytöille PKO:n toimipisteisiin 19.–25.8. 2024. Tavoitteenamme oli edistää kuluttajien tietoutta kuiduista ja sitä kautta vaikuttaa väestön terveyteen. Kansanterveyden keskukselta jalkauduttiin Raatiruutuviikon aikana kahteen PKO:n toimipisteeseen, jossa kohdattiin asiakkaita aiheen ympärillä. Näytöillä oli teemaviikon aikana mahdollisuus käydä koskettamassa vaihtoehtoja ja valita niistä omaan arkeen sopivin. Saateteksti oli: ”Moi! Kuidut mm. edistävät vatsan toimintaa ja tasapainottavat verensokeria. Mitä näistä kuidun lähteistä voisit vielä lisätä ruokavalioosi?”

Kuvavaihtoehtoina olivat

  • Täysjyväpuurot ja leivät
  • Marjat, hedelmät ja vihannekset
  • Tumma riisi ja pasta
  • Maustamattomat pähkinät ja siemenet

Tuloksia kampanjasta

Viikon aikana saatiin yhteensä 4261 ruudun kosketusta ja vaihtoehdoista suosituimmaksi nousi Marjat, hedelmät ja vihannekset, joka sai 2099 ääntä. Maustamattomat pähkinät ja siemenet saivat 736 ääntä, Tumma riisi ja pasta 734 ja Täysjyväpuurot ja leivät 692 ääntä.

Kuinka sinä voisit lisätä kuitujasi? Oletko samaa mieltä raatimme kanssa?

Kuitujen saantia voi edistää monipuolisella ruokavaliolla, joka sisältää esimerkiksi täysjyväviljoja, marjoja, pähkinöitä, hedelmiä, juureksia ja vihanneksia. Ravintokuituja on kahdenlaisia, liukoisia ja liukenemattomia. Liukoiset kuidut muodostavat veden kanssa geelimäisen seoksen. Esimerkkinä liukoisesta kuidusta on beetaglukaani, jota saadaan kaurasta. Liukoiset kuidut voivat vaikuttaa sokeri- ja kolesteroliaineenvaihduntaan sekä kylläisyyteen. Lisäksi kuitujen saaminen auttaa painonhallinnassa ja terveellisen ateriamallin koostamisessa. Liukenemattomat kuidut lisäävät ulosteen massaa ja auttavat suolistoa toimimaan nopeammin. Suoliston toiminnalla on merkittävä vaikutus myös mm. elimistölle haitallisten aineiden poistamisessa. Liukenemattomia kuituja on muun muassa viljatuotteissa.

Seuraava Raatiruutu- viikko PKO:n toimipisteissä on 21.-27.10.2024 suolateemalla.

Osallistu ja vaikuta!

Lähteet:

Painonhallintaa tukevat aikuisten ruokailutottumukset aikuisilla (kaypahoito.fi)

Vinkkejä kuidun saannin lisäämiseksi – Sydänliitto (sydan.fi)

Energiaravintoaineet, ravintokuitu ja alkoholi – Terveyskirjasto

Viljavalmisteet ja terveys – Terveyskirjasto

Jaa sivu:

Samankaltaiset artikkelit